Alimentatie en de sociale dienst

Als u gescheiden bent en uw ex-partner heeft afstand gedaan van partneralimentatie, wil dat niet zeggen dat u zekerheid heeft dat u niet hoeft te betalen voor het levensonderhoud van uw ex. Het kan heel zuur zijn als u, terwijl u denkt het samen goed geregeld te hebben, toch de sociale dienst aan uw deur krijgt. Die komen dan verhaal toetsen om te kijken of u mee kunt betalen aan het levensonderhoud van uw ex-partner en/of uw kinderen als uw ex een beroep moet doen op de sociale dienst.

Als mediators van de Scheidingsmolen waarschuwen wij altijd dat de afspraken binnen een echtscheiding niets zeggen over de beslissing van de Sociale Dienst. Een goede alimentatieberekening kan dan zinnig zijn, zodat u weet welk risico u loopt als de sociale dienst de verhaalsmogelijkheid bij u gaat toetsen. Soms maakt de Sociale Dienst ook gebruik van de alimentatieberekening die is gemaakt tijdens de mediation.

Op dit moment is de periode van mogelijk ‘verhaal’ nog 12 jaar. Dat betekent dat u tot maximaal 12 jaar na uw scheiding het risico loopt mee te moeten betalen aan het levensonderhoud van uw ex-partner, ook al willen u en uw ex-partner dit niet. Dat is lang. Het is dan ook een uitdaging om niet boos te worden op uw ex-partner. Deze kan er immers niks aan doen en vindt het vaak heel erg vervelend dat er bij u wordt aangeklopt. U zult zich er dus bij moeten neerleggen. Het enige dat wij mediators kunnen doen, is u van het risico op de hoogte brengen. Dan valt het hopelijk iets minder tegen als het u overkomt.