Als u gaat scheiden, scheiden uw kinderen mee. Uw Familiemediator begeleidt de kinderen zoveel en zo goed als mogelijk. Er kunnen allerlei vragen zijn rondom kind en scheiding. Hoe zit het bijvoorbeeld met het gezag over de kinderen?
Houden we beiden het gezag over de kinderen?
Wettelijk is geregeld dat na uw scheiding of einde van een geregistreerd partnerschap, u allebei het ouderlijk gezag houdt over uw kinderen. Dit is overigens ook zo als u ongehuwd bent en het gezag heeft laten vastleggen. U blijft dus beiden verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van uw kinderen.
Hoe zorgen we voor de opvoeding?
In de praktijk is het vaak zo dat één van de ouders verantwoordelijk wordt voor de dagelijkse opvoeding en verzorging van het kind en dat de andere ouder het kind eens in de zoveel tijd ziet. Omdat beide ouders het ouderlijk gezag hebben, is het de bedoeling dat er over belangrijke beslissingen rondom het kind een gezamenlijke beslissing wordt genomen. Daar helpen wij u natuurlijk graag bij. De kleine dagelijkse zaken zullen worden beslist door de ouder die met de dagelijkse verzorging belast is.
Wat als ik het gezag niet langer wil delen?
De hoofdregel is dat het gezamenlijk ouderlijk gezag doorloopt na de echtscheiding. Echter, er zijn situaties waarbij het in het belang van het kind beter is dat het gezag bij één ouder komt te liggen. Dat noemen we eenhoofdig gezag. Hier moet natuurlijk zorgvuldig mee omgegaan worden en goed over gesproken. Beide ex-partners kunnen de rechter tijdens, maar ook na de echtscheidingsprocedure vragen om het gezag bij een van beide ouders te leggen. De rechter zal een dergelijk verzoek met terughoudendheid beoordelen. Juist in een situatie als deze is een goede begeleiding van beide partijen op zijn plaats. U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met een van onze mediators.