Gezamenlijk gezag

images

Als u getrouwd bent geweest en uw kind is geboren voor of tijdens dat huwelijk, dan is er automatisch sprake van gezamenlijk gezag. Dit betekent dat u samen de beslissingen over uw kind dient te nemen en met elkaar moet overleggen over bijvoorbeeld medische beslissingen, schoolbeslissingen en verblijf in het buitenland.

Als u samenwonend bent, of als u samen een kind krijgt zonder samen te wonen, dan kost het gezamenlijk gezag een extra handeling. Dit moet aangevraagd worden bij de rechtbank door middel van een formulier. Het aanvragen van het gezamenlijk gezag is iets anders dan het erkennen van het kind. Dit halen mensen nog wel eens door elkaar. Bij een scheiding na samenwoning kan de vader dan ook wel eens zeer verbaasd zijn als blijkt dat de moeder in haar eentje de grote beslissingen mag nemen. In onze mediationpraktijk komen wij regelmatig situaties tegen waarbij de moeder het vervolgens moeilijk vindt om het gezag alsnog te delen. Dit kan nare conflicten geven; immers tijdens de relatie was het vanzelfsprekend om samen de beslissingen te nemen over de kinderen en opeens is er een verschil in positie.

Harde woorden kunnen er vallen als de vader gezag als voorwaarde stelt en de moeder zich daar wantrouwig tegenover stelt. Dan gaat het niet meer over het verbreken van de relatie tussen twee partners, maar over het ouderschap. Over erkenning en vertrouwen.

Discussies als deze zijn er veel minder bij een scheiding na huwelijk waarbij het gezag reeds door het huwelijk gezamenlijk is geworden. Eén van de redenen waarom er nu hard wordt gewerkt aan wetgeving die ervoor zorgt dat ook na samenwonen het gezag over beide ouders is verdeeld.