In strijd door het incassobureau

Boze brieven van de belastingdienst, de deurwaarder aan de deur, dreigbrieven bij de post. “Als u niet binnen vijf dagen betaalt, dan zullen we u het leven zuur maken.” Constant op scherp staan om dat je niet weet of het volgende telefoontje je moeder is of de zoveelste schuldeiser. Bang dat je kinderen aangesproken worden op de sportclub, omdat wederom de contributie is gestorneerd. Briefje mee van de gymjuf of er nieuwe schoenen kunnen komen omdat je kind steeds struikelt in te kleine schoenen.

Steeds minder uitstapjes, steeds minder sociaal leven. Want werkelijk alles kost geld. “Meid,” zeggen je vriendinnen, “dan doen we toch gewoon een avondje thuis op de bank!”. Maar de stress van het avondje op de bank. Is het bij jou, dan wil je toch iets in huis halen voor bij de koffie. En wat extra fris of wijn in huis halen. En dan, de stress die er is als jij en je man samen zijn. Moet je hem vragen de hele avond boven te blijven?

Als je dit al durft aan te geven bij je vriendinnen, dan is de oplossing nog altijd niet makkelijk. Want natuurlijk ben je welkom bij hen. Maar de tank is leeg, dus de auto staat de komende week stil. Met de fiets gaat wel, maar dan ben je veel langer weg. Omdat je man probeert bij te verdienen, is er niemand bij de kinderen. En een oppas kun je niet betalen.

Helaas is dit dagelijkse realiteit achter veel voordeuren in Nederland. Situaties die door opgestapelde schulden uitzichtloos voelen, huwelijken die daardoor onder steeds meer druk komen te staan. Relatietherapie is niet te bekostigen. Tips om er eens samen op uit te gaan zijn lief bedoeld maar zorgen voor vele beren op de weg. Samen vrij zien te krijgen, oppas die niet betaald kan worden, de rit naar het strand te duur. Wandelingetje in de buurt dan maar? Om daar nou een oppas voor te vragen…

Als je dan uiteindelijk op het punt komt dat je de schuldsanering in gaat, duurt het zo ontzettend lang voordat dat is geregeld. En dan nog jaren onder bewind. En al die tijd het gevoel dat je je kinderen niet kunt geven wat je eigenlijk zou willen. Een huwelijk moet heel sterk zijn om dat te doorstaan.