Rechtvaardigheidsgevoel

Ik leg de meneer tegenover me uit wat de regels rond partneralimentatie zijn. Tijdens het praten zie ik zijn blik meer verbeten worden. Zijn mond wordt een dunne streep. Ik zwijg en weet wat er gaat komen. Ik zie de machteloze frustratie. Meneer wilde niet scheiden, hij wilde samen oud worden. Maar mevrouw ziet het niet meer zitten en heeft besloten om weg te gaan. Hij heeft zich erbij neergelegd dat hij alleen verder moet en opnieuw moet beginnen. Maar voor hem voelt het alsof hij veroordeeld wordt tot 12 jaar dwangarbeid. Hij vindt het niet eerlijk: het is zijn geld, het is haar keuze.

Zijn vrouw luistert met tranen in haar ogen naar zijn relaas. Ze vindt zijn reactie oneerlijk, gemeen. Ze vindt dat hij al die jaren dat zij de kinderen heeft grootgebracht en hem de kans gaf om zijn carrière op te bouwen, van haar heeft geprofiteerd. En nu, nu wil hij haar op een houtje laten bijten, terwijl hij een groot huis kan betalen en een mooie auto rijdt.

Ik begrijp hen beiden. Deze discussie zie ik vaak aan tafel, de pijn aan beide kanten is gebaseerd op een gevoel van rechtvaardigheid.

Op de terugweg hoor ik op de radio toevallig een item over de wens van een aantal politieke partijen om de termijn van partneralimentatie terug te brengen van twaalf naar Vijf jaar. Ik probeer mezelf een mening te vormen over dit standpunt. En ik voel me opgelucht. Ik hoef er niks mee. Ik hoef hier geen standpunt over in te nemen.

Ik denk terug aan het vervolg van het gesprek. Waarin het ging over wat er fout was gegaan tussen deze twee mensen. Er was gesproken over haar gevoel niet ‘gezien’ te worden en zijn gevoel alleen maar goed te zijn voor het geld. Gelukkig konden we daarover praten. Gelukkig keken ze elkaar in de loop van het gesprek met trots aan. Trots dat ze hun kinderen groot hadden kunnen brengen op de manier die zij het beste vonden. En allebei bereid om daar de consequenties van te dragen en te komen tot een compromis. En ik ben blij dat ik in deze situatie de regels kon laten voor wat ze zijn.