Scheiden met schulden

Uw Familiemediator

Als u gaat scheiden dan moet u uw spullen en geld verdelen. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan worden de bezittingen ongeveer gelijk verdeeld. Dit kan een gevoel van verlies geven; immers de helft van de vertrouwde spullen, maar ook de helft van de spaarrekening gaat naar de ander.

Dit is al pijnlijk genoeg. Wat soms nog pijnlijker kan uitpakken, is het verdelen van de schulden. Het kan moeilijk zijn om tijdens de mediation “met de billen bloot te moeten” en aan elkaar en aan de mediator hardop te moeten vertellen welke schulden er zijn. Deze schulden vervolgens moeten verdelen kan voor nare conflicten zorgen. Immers, misschien vindt u wel dat de schulden niet “uw schuld” zijn. Misschien vindt u wel dat de restschuld van de woning komt omdat de ander heeft geweigerd de beloofde verbouwing uit te voeren. En los van een gevoel van rechtvaardigheid, u beseft maar al te goed dat het leven al heel veel duurder wordt doordat u gaat scheiden. Het idee dat er bovenop de maandlasten een forse aflossing komt, kan zorgen voor regelrechte paniek.

Hoewel in veel gevallen “de soep minder heet wordt gegeten dan zij wordt opgediend”, kunnen hoge schulden wel degelijk betekenen dat u een groot probleem heeft. Een probleem, dat u eigenlijk niet goed kunt hebben, zo in alle emoties van de scheiding.

De mediators van de Scheidingsmolen begrijpen dat maar al te goed. Zij zullen samen met u stap voor stap bekijken en meerekenen wat de schulden en de wijze van verdelen voor u betekent in het maken van een nieuw begin. Daar nemen we de tijd voor. We denken actief mee en helpen u met het krijgen van overzicht. Zo krijgt u weer grip op uw bestaan en weet u hoe u verder kunt.